Het regeerakkoord laat er geen twijfel over bestaan: de Belgische fiscus richt zich steeds nadrukkelijker op cryptowinsten. Voor particulieren die in cryptomunten investeren, is het dan ook belangrijk om hun fiscale verplichtingen correct na te komen. Maar hoe geef je cryptowinsten precies aan in je belastingaangifte?
De fiscale behandeling van cryptowinsten hangt af van de specifieke omstandigheden van de belastingplichtige. De Belgische personenbelasting maakt een onderscheid tussen vier inkomenscategorieën: roerend inkomen, beroepsinkomen, divers inkomen en – onder bepaalde voorwaarden – (voorlopig) niet-belastbare meerwaarden bij normaal beheer van het privévermogen.

Voor een algemeen (uitgebreid) overzicht van de vier categorieën waaronder cryptowinsten kunnen vallen verwijzen we graag naar ons algemeen artikel. Hieronder vinden we een korte synopsis van de mogelijke categorieën en hoe je deze winsten dient aan te geven in je belastingaangifte.
I. Normaal beheer (goede huisvader)
Cryptowinsten die voortkomen uit het normaal beheer van het privévermogen zijn (voorlopig nog) vrijgesteld van belasting. Dit betekent dat een belastingplichtige die handelt als een goede huisvader – en investeert zonder speculatieve bedoelingen – zijn cryptowinsten niet hoeft aan te geven in de personenbelasting.
Om te bepalen of iemand onder deze categorie valt, kijkt de fiscus naar verschillende factoren. Een langetermijnbelegging, gefinancierd met eigen middelen en zonder buitensporige risico’s, kan doorgaans worden beschouwd als normaal beheer. Daarnaast is het belangrijk dat cryptomunten slechts een beperkt deel van de totale beleggingsportefeuille uitmaken en dat er geen actieve handelsactiviteit plaatsvindt. Meer informatie over het begrip goede huisvader vindt u hier.
Aangifte in de belastingaangifte: Indien de cryptotransacties als normaal beheer worden beschouwd, zijn de winsten niet belastbaar en hoeven ze niet te worden aangegeven.
Merk op dat er vanaf 2026 hoogstwaarschijnlijk een algemene meerwaardebelasting op crypto zal worden ingevoerd. Vanaf de invoering van een algemene meerwaardebelasting op cryptomunten zullen ook winsten die voortvloeien uit het normaal beheer van het privévermogen aan belasting worden onderworpen en dus moeten worden aangegeven. Op dit moment is het echter nog niet duidelijk op welke wijze deze inkomsten concreet in de belastingaangifte zullen moeten worden opgenomen.
II. De Speculatieve Belegger: belast als divers inkomen (33%)
Wie op actieve wijze cryptomunten verhandelt met als doel op korte termijn winst te realiseren, wordt door de fiscus beschouwd als een speculatieve belegger. In dat geval worden de gerealiseerde meerwaarden belast als divers inkomen tegen een afzonderlijk tarief van 33%, vermeerderd met gemeentelijke opcentiemen.
De fiscus beoordeelt speculatief gedrag op basis van factoren zoals de frequentie van de transacties, de korte houdperiode van de munten en de omvang van de geïnvesteerde bedragen.
Aangifte in de belastingaangifte: Ga in de belastingaangifte naar Vak XV – Andere diverse inkomsten, en vermeld het brutobedrag van de cryptowinsten onder code 1440-15/2440-82. Eventuele aftrekbare kosten, zoals transactiekosten of verliezen van het inkomstenjaar zelf, kunnen worden aangegeven onder code 1441-14/2441-81. Indien er in de afgelopen vijf jaar verliezen werden geleden, kunnen deze ter compensatie worden ingevuld onder code 1202-50/2202-29.
Merk op dat verlieslatende trades ook mogen worden in rekening gebracht bij de berekening van de belastbare basis.
III. belast als roerend inkomen (30%)
Naast winsten uit verkoop, kunnen cryptobeleggers ook passieve inkomsten genereren, zoals staking rewards, rente op crypto-leenplatformen, yield farming en eventueel mining. Deze inkomsten worden (vaak) beschouwd als roerend inkomen en belast tegen een tarief van 30%.
Aangifte in de belastingaangifte: Ga naar Vak VII – Inkomsten van kapitalen en roerende goederen, en vul het totaalbedrag van de passieve crypto-inkomsten in bij code 1444-11/2444-78 onder "Andere inkomsten zonder roerende voorheffing".
IV. De Professionele Belegger: belast als beroepsinkomen (25% - 50%)
Wanneer cryptohandel wordt uitgevoerd op een structurele en professionele wijze, kan de fiscus deze activiteit beschouwen als een beroepsactiviteit. In dat geval worden de inkomsten belast als beroepsinkomen en onderworpen aan de progressieve tarieven van de personenbelasting, variërend van 25% tot 50%, exclusief gemeentelijke opcentiemen.
De fiscus hanteert verschillende criteria om te bepalen of een activiteit als beroepsmatig wordt beschouwd. Factoren zoals de regelmaat van de transacties, het gebruik van geavanceerde handelsstrategieën, het inzetten van aanzienlijke middelen en de organisatie van de activiteiten spelen een rol. In dit geval kan het in sommige gevallen aangeraden zijn om een tradingsvennootschap op te richten.
Aangifte in de belastingaangifte: Ga in de belastingaangifte naar Vak XIV – Beroep en ondernemingsnummer en vul het ondernemingsnummer en beroep in. Vervolgens ga je naar Vak XVII – Winst uit nijverheids-, handels- of landbouwondernemingen, en vermeld de cryptowinsten onder code 1600-49/2600-19 (brutowinst van de exploitatie). Aftrekbare beroepskosten, zoals IT-apparatuur en internetkosten en elektriciteitskosten, kunnen worden ingevuld onder code 1606-43/2606-13, terwijl sociale bijdragen worden aangegeven onder code 1632-17/2632-84. Indien er nog niet-afgetrokken verliezen uit vorige jaren zijn, kunnen deze worden vermeld onder code 1349-09/2349-76.
Merk op dat verlieslatende trades ook mogen worden in rekening gebracht bij de berekening van de belastbare basis.
V. Aangeven van cryptorekeningen als buitenlandse rekening
Cryptomunten worden vaak aangehouden via buitenlandse crypto-exchanges zoals Binance, Kraken of Coinbase. De vraag rijst of deze rekeningen moeten worden aangegeven als een buitenlandse effectenrekening. Hoewel cryptomunten op zich geen traditionele effecten zijn, kan een platform dat beleggingsdiensten aanbiedt – zoals een exchange die een bewaarfunctie heeft – als buitenlandse effectenrekening worden gekwalificeerd. Daarom wordt aanbevolen om samen met een adviseur na te gaan of de rekening moet worden aangegeven.
Aangifte in de belastingaangifte: ga naar Vak XIII – A. Rekeningen in het buitenland. Vermeld de buitenlandse rekeningen in de belastingaangifte onder code 1075-89 (en vink deze code aan) en meld de rekening daarnaast bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België via www.nbb.be indien u dit in het verleden nog niet hebt gedaan.
Conclusie
Correcte aangifte is cruciaal om discussie met de fiscus en mogelijke sancties te vermijden. Twijfel je over de juiste fiscale kwalificatie van je cryptowinsten, of ben je niet zeker dat je je aangifte correct hebt ingevuld? Neem contact op voor een eerste vrijblijvend gesprek.
Christophe Romero Senne Verholle
Comments