top of page

cryptodiefstal bij Bybit: fiscale gevolgen van de hack voor investeerders?

Aeacus Lawyers

Op 21 februari 2025 werd cryptobeurs Bybit getroffen door een grootschalige hack, waarbij maar liefst 401.346 ETH en MegaETH (mETH) met een totale waarde van 1,4 miljard dollar werd gestolen. De hackers wisten via een manipulatie van de contractlogica toegang te krijgen tot een cold wallet van het platform en verplaatsten de fondsen vervolgens naar een warm wallet.

Hoewel Bybit heeft verklaard dat de beurs solvabel blijft en eventuele verliezen intern kan dekken, blijft het onduidelijk of de gestolen cryptomunten kunnen worden gerecupereerd. Blockchain-analisten en beveiligingsbedrijven volgen de transacties, maar voorlopig is er geen zekerheid over een mogelijke terugvordering van de tegoeden. Dit brengt een interessante fiscaal vraag met zich mee: wat zijn de fiscale gevolgen van cryptodiefstal, zoals een hack?

hack bij Bybit
Fiscale gevolgen: Moet u nog belasting betalen op verloren crypto?

Bij beroepsinkomsten wordt algemeen aanvaard dat een verlies door diefstal fiscaal in aanmerking kan worden genomen als aftrekbare kost. Dit betekent dat het verloren bedrag kan worden afgetrokken van de belastbare winst, waardoor de belastingdruk wordt verlaagd. Dit principe wordt vaak toegepast op ondernemingen en zelfstandigen die crypto-activa als deel van hun professionele activiteiten beheren.

Voor diverse inkomsten is de situatie minder duidelijk. Hier bevindt men zich in een fiscale grijze zone. Ons inziens kan echter eenzelfde logica worden gehanteerd. De verloren cryptomunten zijn immers verdwenen uit het vermogen van de persoon aan een waarde van 0 euro. Dit impliceert een realisatie waarbij een verlies wordt geleden dat in aanmerking moet worden genomen als fiscaal verlies. De fiscale administratie zou echter kunnen argumenteren dat het verlies niet zeker en vaststaand is zolang er nog een kans bestaat op recuperatie, bijvoorbeeld via juridische procedures of verzekeringen.

De vraag is dus wanneer een verlies als definitief kan worden beschouwd. In veel gevallen zal de fiscus eisen dat de belastingplichtige aantoont dat de fondsen niet meer kunnen worden teruggevorderd. Dit betekent dat een effectieve aftrek afhankelijk kan zijn van de evolutie van de situatie bij Bybit en de inspanningen om het gestolen geld te recupereren.

Daarnaast is de bewijslast cruciaal. Zonder gedetailleerd bewijs van de omvang van het verlies, zoals transactiegeschiedenis, wallet-adressen en communicatie met de beurs of autoriteiten, kan de fiscus de aftrek weigeren. Daarom is het van groot belang om de nodige documentatie te verzamelen en te bewaren.

Conclusie

Bybit heeft verklaard dat het platform de verliezen intern kan dekken en voorlopig is er geen reden om hieraan te twijfelen. Volgens gegevens van CoinMarketCap had Bybit vóór de hack een totaal aan activa van ongeveer 16,2 miljard dollar, wat betekent dat de gestolen ether ongeveer 9 procent van het geheel vertegenwoordigt.

Mocht er zich alsnog een probleem voordoen en blijkt dat de verliezen niet worden gecompenseerd, dan kan dit mogelijks fiscaal als een zeker en vaststaand verlies worden beschouwd. In dat geval zou het verlies in aanmerking kunnen komen als aftrekbare kost en zou er normaal gezien geen belasting verschuldigd zijn op de dit jaar gerealiseerde cryptowinsten.





Christophe Romero Senne Verholle

留言


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page