FAQ over cryptofraude & preventie
Hoe weet ik of mijn broker, tussenpersoon of exchange betrouwbaar is?
Gebruik enkel betrouwbare platformen zoals Coinbase, Kraken, Bitvavo of Metamask, ... .
Oplichters maken vaak gebruik van domeinnamen die sterk lijken op deze van bekende exchanges. Controleer altijd zorgvuldig de domeinnaam en raadpleeg bij twijfel een professioneel. Investeer nooit via een platform waarvan u de echtheid niet volledig hebt geverifieerd.
Rode vlaggen zijn onder meer het ontbreken van duidelijke contactgegevens op de website, het ontbreken van correcte juridische informatie zoals een ondernemingsnummer, of een vaag of onbestaand bedrijfsadres. Bekijk daarna zeker de lijst van ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn in België.
Moet ik een Europese belasting betalen om mijn fondsen vrij te geven?
Neen. De Europese Unie heft geen belastingen op het vrijgeven van fondsen en zeker niet specifiek op crypto-inkomsten. Platforms of tussenpersonen die vragen om vooraf belastingen te betalen om uw crypto vrij te geven, zijn oplichters.
Wat als ik via sociale media een investeringsaanbieding krijg?
Wees uiterst wantrouwig tegenover aanbiedingen via sociale media, WhatsApp of Telegram. Betrouwbare exchanges en financiële instellingen zullen nooit ongevraagd contact opnemen om investeringsmogelijkheden aan te bieden.
Hoe kan ik mijn crypto veilig bewaren?
Bewaar uw crypto bij voorkeur op een persoonlijke hardware wallet (zoals Ledger of Trezor) in plaats van op exchanges. Gebruik altijd tweefactorauthenticatie (2FA) en bewaar uw herstelzinnen offline en op een veilige plaats.
Onder het motto "not your keys, not your coins" geldt: u bewaart uw crypto het veiligst in een persoonlijke hardware- of softwarewallet waarbij u zelf de privésleutels beheert. Alleen wie de sleutels bezit, heeft volledige controle over de cryptoactiva.
Wat doe ik als ik denk slachtoffer te zijn van cryptofraude?
Stop onmiddellijk met alle betalingen aan de oplichters. Betaal ook niet aan derden die u benaderen met de belofte om uw activa te recupereren: dit maakt vaak deel uit van dezelfde oplichtingspraktijken.
Dien zo snel mogelijk klacht in bij de politie en meld de feiten bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Neem desgewenst contact op met een advocaat om te bespreken of en hoe een gerechtelijke procedure kan worden opgestart.
Contact
Aeacus Lawyers is at your service for all your legal questions. You can contact us without obligation via the email address below or by filling out the form below. We will get back to you as soon as possible.